dinsdag 11 november 2014

Hügel-cultuur in Sweetgrass in de Polder

 

 

Workshop Hügel bouwen

 

 

 

Afgelopen zondag werd de eerste workshop gehouden in onze buurtmoestuin Sweetgrass in de Polder. Om de fruitbomen van meer voeding te voorzien en beter vocht vast te houden in de grond, hebben wij een mooie hügel-cultuur aangelegd tussen 4 fruitbomen in.






Herfst, een mooie tijd om constructief werk te doen in de moestuin.



Het weer is deze herfst zo mooi, en ook zondag mochten wij heerlijk in de zon staan werken. 
De deelnemers aan de workshop zetten zich met veel plezier aan het werk en zo was in een drietal uren de hügel een feit. 

Na een korte uitleg kon het echte werk beginnen. De greppel werd gegraven en de takken en boomstammen naar de plek van de hügel gebracht. Riet werd verzameld en ook wat modder uit de sloot, vol met half vergaan blad en vol leven. Dat helpt het composteringsproces mooi op gang in de hügel.


De grond die we weg schepten was zo arm, het was bijna puur zand. Dit hebben we beetje bij beetje tussen de takken en het blad geschept, zodat het gemengd wordt met het organische materiaal, wanneer dit vergaat. 

Naast snoeiafval uit de tuin had ik nog enkele zakken houtsnippers van de Strawberry Earth Fair '14 over. Deze waren gebruikt in het PopDownPark van René Dronkers, Esther Verhamme en Liduine Smals. Tijdens de SEFair'14 kreeg ik de mogelijkheid een kleine demonstratie van het 'Bomb-proof-mulchen' te geven


Koffiedik gaat ook in de hügel
De zakken houtsnipper kwamen nu goed van pas. Samen met de koffiedik van koffiebrander Louffee, zorgen zij voor voedingstoffen in de hugel, die snel beschikbaar komen voor de wortels van de bomen en planten. 
Het grovere materiaal lager in de hügel zal er langer over doen om te vergaan, en zal dus later beschikbaar komen als voeding. Zo is er voor een langere periode voeding aanwezig in de bodem. 

Snoeiafval in de greppel
Tijdens het vullen van de greppel werden er vele emmers water over het organische materiaal gegooid. Wij hebben het voordeel naast een sloot te liggen met de moestuin. Slootwater (indien schoon!) is perfect, want reeds vol actief micro-leven.

De bovenste laag van de bodem van de moestuin, het deel dat net onder het gras licht, was wel wat rijker aan organische stof. Dit hebben we bij het graven apart gehouden. Zo konden we die rijkere grond gebruiken om de hügel mee af te maken. Zodat de groenbemesters daar in gezaaid konden worden. 
Als laatste een laagje compost, voor voeding en leven in de bovenste laag.

De compost kwam uit ons eigen compostvat. Deze was klaar voor gebruik. 
Na het gezeefd te hebben met onze nieuwe Compostzeef, gemaakt door de vriendelijke compostmeester Tonny uit België, kon de compost over de hügel gestrooid worden. 


Groenbemesters 


hügel inzaaien en afdekken
Het is nu natuurlijk al vrij laat om nog te zaaien. Er zijn wel enkele groenbemesters die nog zo laat in het jaar gezaaid kunnen worden. Maar deze hadden we nu niet voorhanden. Om die reden hebben we een mix van 4 groenbemesters gezaaid; Blauwe Lupine, Phacelia, Incarnaat Klaver en Japanse Haver. 
Ik zelf ben nog lang geen planten-expert, of het op zal komen zullen we zien... Het weer is zo zacht nog. Ik heb goede hoop dat er wel wat gaat groeien nu. 

De zaden zijn afgedekt met een flink pak bladeren. Dat zorgt voor een warmere, vochtigere bovenlaag. Hopelijk helpt het de zaden te ontkiemen. 
Stukken karton met stenen erop helpen om het blad vast te houden en houden de grond aan de basis goed op zijn plek.

Groenbemesters zijn planten die stikstof uit de lucht halen en deze opslaan. Wanneer vervolgens de bladeren van deze planten geplukt worden en op de grond gelegd (mulchen), komt de stikstof na compostering in de grond. De resten die overblijven zorgen ervoor dat er meer organische stof in de grond komt en verbeteren zo de structuur van de grond. 

De hügel, ingezaaid en afgedekt met blad.

Ruimte voor meer



Naast de nieuwe hügel zullen nog een paar nieuwe moestuin bedden gemaakt worden. Op vergelijkbare wijze. 

Tijdens de workshop kwam een vriendelijke dame langs. 

Ze stelde zich voor en vertelde ons dat zij graag mee wil doen met de moestuin. 

Leuk toch hoe dat werkt. Je maakt een extra stukje grond vrij en de uitnodiging voor groei, wordt meteen aangenomen. 









Nu nog bedenken wat we volgend seizoen in alle nieuwe bedden gaan planten.
  


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten