Tarwegrassap van eigen kweek
Tarwegras kweken is vrij eenvoudig.
Het is zo eenvoudig, dat het eigenlijk zonde is, om het te gaan kopen.
Ten eerste is het tarwegras relatief duur. En je hebt geen kijk op wie, en hoe het tarwegras gekweekt wordt. Daarbij is het ook erg leuk! En als je een klein beetje handig met planten bent (en zo niet, is dat best snel te leren :) ), heb je al snel een kweektuintje gemaakt met genoeg tarwegras om dagelijks een shot tarwegrassap te kunnen drinken. Super vers en vol vitaminen en mineralen.
In de vensterbank, of op een paar planken aan de muur, maak je al snel ruimte voor een aantal kweekbakken.
De Tarwe begint te kiemen |
tarwe kiemen
Voordat de tarwekorrels in de aarde gestopt worden, zijn ze eerst goed geweekt en hebben ze reeds beginnende wortels.De tarwe wordt in een glazen pot voor circa 6 uur geweekt. Op een donkere plaats.
spoel de kiemende tarwe met vers water |
Giet vervolgens het water af en laat de korrels nog een ruime dag in de glazen pot zitten, in het donker. Tussendoor spoel je de kiemende tarwe nog enkele malen om ze fris en vochtig te houden.
je kunt bakken kopen, maar er zijn veel bakjes beschikbaar die je kunt recyclen |
In de kweekbakken leg je een laagje biologische potaarde van 1 a 2 centimeter diepte.
Maak de aarde goed los en haal harde delen eruit.
Als de wortels dezelfde lengte hebben als de korrels, kunnen ze op de aarde gelegd worden.
De aarde is eerst vochtig gemaakt. Dat gaat goed met een plantenspuit. Zorg dat de aarde niet klets nat wordt.
wees voorzichtig met de jonge wortels als je de kiemen in de bakken legt |
Tarwegras planten
Er kunnen vrij veel korrels naast elkaar liggen. Zoveel dat de aarde nauwelijks meer te zien is.Vervolgens kunnen de tarwekorrels met nog een beetje aarde afgedekt worden.
De kweekbakken gaan dan nog voor circa een dag in een donkere ruimte.
Tarwegras in de vensterbank |
Als de steeltjes opkomen, zijn ze eerst nog wit. De stevige punten groeien snel, en als ze circa 2 centimeter lang zijn, kunnen de bakken in het zonlicht geplaatst worden.
Daarna wordt het jonge tarwegras al snel groen en groeit het snel de hoogte in.
Zorg dat je de aarde in de kweekbakken goed vochtig houdt. Vooral als het warmer wordt, kan die snel uitdrogen. Je kunt direct op de aarde water geven, maar zorg dat er geen water op de bodem blijft liggen. Eventueel te veel aan water even weer afgieten (het is beter als dit niet hoeft, want zo spoelen waardevolle voedingsstoffen weg).
Ook is het mogelijk de sprieten te benevelen met een plantenspuit. Let er dan ook weer op dat er niet water in de bakken blijft staan.
Wormenthee en Bokashi
Aan het water dat je aan de kiemen geeft, kun je wormenthee (percolaat) toevoegen. Dan krijgen de groeiende planten extra voeding en de micro organismen die daar in zitten helpen de weerstand van de planten te verhogen. Hetzelfde is mogelijk met het vocht dat uit de Bokashi emmer komt.Wel belangrijk is, dat niet te veel van deze vloeistoffen aan het water wordt toegevoegd, omdat dat de planten zal laten 'verbranden'. Een goede verhouding is 1:100.
N.B. De wormenthee behoort niet te stinken! Als dit wel het geval is, is er iets in het composteringsproces niet goed gegaan. Dan dient u dit niet aan het water toe te voegen, want dan is het bedorven. Het vocht van de Bokashi zal zuur ruiken, maar dat is normaal.
Fris zoet, super vers Tarwegrassap |
Shotje Tarwegrassap
Wanneer de sprieten een lengte hebben van zo'n 20 centimeter kan er begonnen worden met het oogsten van het tarwegras. De sprieten worden laag boven de aarde afgeknipt en afgespoeld, alvorens ze met een slowjuicer geperst kunnen worden en het waardevolle sap gedronken mag worden.Op uw gezondheid!